TEIJON MASUUNIN NÄYTTELYKAUSI 2024

Taiteilijavalinnat Teijon Masuunin näyttelykaudelle 2024 on tehty. Saapuneiden hakemusten taso oli tänä vuonna tasaisen korkea ja hakemusten määrä nousi jälleen yli sataan. Valintatyö oli vaativa ja paljon korkeatasoisia näyttelyehdotuksia jäi tälläkin kertaa valitun ohjelman ulkopuolelle. Hienosta hakijajoukosta valittiin kesäkuusta 2024 toukokuun 2025 loppuun viiteen eri näyttelytilaan 25 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Kaikille hakijoille on ilmoitettu henkilökohtaisesti valinnoista. Kiitämme lämpimästi kaikkia hakijoita mielenkiinnosta!

Tulevalla näyttelykaudella Teijon Masuunin viidessä eri näyttelytilassa nähdään mm. valokuvataidetta, maalauksia, grafiikkaa, keramiikkaa, pronssi-, kipsi- ja pahviveistoksia, installaatioita, multimediateoksia, piirroksia, runoja sekä sarjakuvataidetta. Kaikki näyttelymme ovat taiteilijoiden yksityisnäyttelyitä tai taiteilijaryhmien yhteisnäyttelyitä eli jokainen näyttelykokonaisuus on alusta loppuun tekijöidensä näköinen.

Teijon Masuunin kauden 2024 taiteilijat:

Kesäkuu:
Lars Holmström (galleria)
Maija Klemetti (Studio)
Säde Numminen (aula/kahvila)
Sari Raikaslehto (Camera)
Ollipekka Kangas (Obscura)

Heinäkuu:
Sauli Suomela (galleria)
Eliya Zweygberg (Studio)
Kristiina Lähteenmäki-Hein (aula/kahvila)
Ritva Tuomi (Camera)
Kristine Nordling (Obscura)

Elokuu:
Heikki Willamo ja Kikka Niittynen (galleria)
Anitta Asunta-Plane (Studio)
Leea Pienimäki (aula/kahvila)
Laura Pohjonen (Camera)
Milja Hakkarainen (Obscura)

Syyskausi:
Orange Line -ryhmä; Anne Buljugin, Mari Cadaut & Hanna-Kaisa Seppälä (galleria)
Viivi Varesvuo (Studio)
Tapani Piirto (aula/kahvila)
Sanna Hukkanen (Camera)
Niko Saarinen (Obscura)

Kevätkausi-25:
Moninaiset- taiteilijaryhmä; Sanna Halme, Mervi Levanen, Susanna Pihlaja, Hannele Salmela ja Auli Sormunen (galleria)
Elina Koskimies (Studio)
Jenni Tuulia Siltala (aula/kahvila)
Ella K & Iina Wahlström (Camera)
Outi Paasi ja Jukka Kari (Obscura)

Masuunin gallerian kesäkauden avaa tamperelaisen kuvataiteilija, taidemaalari ja taidegraafikko Lars Holmströmin digitaaligrafioista, reliefimaalauksista ja teräskonstruktioista koostuva näyttely.
“Holmströmin teokset asettavat näennäisesti yksinkertaisia kysymyksiä, mutta siinä piilee niiden syvyys. Saadakseen otteen teosten merkityksestä katsoja ei voi pysähtyä arvioimaan puhdasta rakennetta ja kirkasta väriä, vaan joutuu mittailemaan omaa havaintoaan ja sen synnyttämää kokemusta. Teoksen ja katsojan välille rakentuu kevyesti heiluva silta. Kiinteältä näyttävä teos ei siten pysy visuaalisesti paikallaan ja siitä tulee kulkija, jonka seuraavaa askelta on vaikea ennakoida. “ (Markku Valkonen)

Heinäkuussa galleriassa nähdään helsinkiläisen suunnittelija ja taiteilija Sauli Suomelan teoksia. Sauli Suomela on valmistunut muotoilijaksi Taideteollisesta Korkeakoulusta 1998 ja toimii yrityksessään Pentagon Design designjohtajana. Päivittäisen yritystoiminnan ja designtyön ohella Suomela työskentelee aktiivisesti lasi- ja maalaustaiteen parissa sekä on osallistunut lukuisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.
Maalarina olen kehittänyt oman käsialani ja teokset on työstetty valamalla kerroksittain nestemäisellä pigmentillä värjättyä epoksihartsia. Itse kehittämäni kerrostekniikka rakentaa kiinnostavia valon ja varjon alueita abstrakteihin teoksiin. Eri väriset kerrokset synnyttävät lasimaisen pinnan, jossa värit sekoittuvat kerroksina synnyttäen vahvan kerroksellisuuden estetiikan ja mahdollistavat erittäin elävän ja voimakkaan värimaailman, jota muulla tavalla on vaikea toteuttaa. Erillisten valujen kautta syntyvä kerroksellisuus rakentaa töihin myös kumuloituvia tasoeroja ja väri-intensiteetin muutoksia, joka synnyttää toisen tason visuaalisuuden kokonaisestetiikkaan. Abstraktit teokset näen maisemina, luonnonilmiöinä ja emotionaalisina mielentiloina.”

Elokuussa galleriassa on esillä valokuvataiteilijoiden Kikka Niittysen ja Heikki Willamon näyttely, joka perustuu heidän valokuvateokseensa “Valon ja varjon talo”, joka valittiin vuoden 2022 parhaaksi taidekirjaksi. Heikki Willamo on palkittu luonto- ja taidevalokuvaaja, joka on julkaissut lukuisia valokuvateoksia ja pitänyt parikymmentä valokuvanäyttelyä. Kikka Niittynen on Muurlan opiston valokuvauslinjan vastaava opettaja. Niittynen on toiminut vapaana valokuvaajana vuodesta 1995 alkaen, ja hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis– ja yhteisnäyttelyissä.

Lisäksi kesäkaudella Masuunin näyttelytiloissa nähdään Studiossa kesäkuussa kuvataiteilija, valokuvataiteilija Maija Klemetin näyttelykokonaisuus, heinäkuussa kuvanveistäjä Eliya Zweygbergin pahviveistoksia sekä elokuussa kuvataiteilija, taidekeramiikko Anitta Asunta-Planen rakukeramiikkatöitä. Camerassa on esillä kesäkuussa kuvataiteilija Sari Raikaslehdon teoksia, heinäkuussa valokuvataiteilija Ritva Tuomen Greetings from Broken Flowers -valokuvasarjan teoksia sekä elokuussa taidegraafikko ja kuvataiteilija Laura Pohjosen mezzotintoa ja mehiläisvahakollaasia yhdistäviä töitä.
Obscurassa nähdään kesäkuussa taiteilija ja taidekasvattaja Ollipekka Kankaan meditatiivisia digitaalisia videoteoksia slowshutter-valokuvista, heinäkuussa kuvanveistäjä Kristine Nordlingin pronssifiguureita ja kipsiveistoksia sekä elokuussa kuvataiteilija Milja Hakkaraisen veistoksia sekä video -ja ääniteoksen sisältävä osallistava installaatio. Aulan ja kahvilan näyttelytiloissa puolestaan on esillä kesäkuussa taiteilija Säde Nummisen, heinäkuussa taiteilija Kristiina Lähteenmäki-Heinin ja elokuussa tekstiilitaiteilija Leea Pienimäen maalauksia. Myös keväälle ja syksylle on luvassa kiintoisa ja monipuolinen näyttelykattaus.

Teijon Masuunin galleriatilat Teijon historiallisessa ruukkimiljöössä Teijon kansallispuiston kupeessa ovat tarjonneet vuodesta 2012 lähtien puitteet yli 150 taidenäyttelylle. Näyttelyitä on esillä sydäntalvea lukuunottamatta ympäri vuoden ja niihin on yleisöllä vapaa pääsy.

Kuva: Sauli Suomela: Sparks