13.3. – 30.5.2021

Maire Keinänen

Studio

Maire Keinänen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka asuu talvet Helsingissä ja kesät Raaseporin Kuivastossa.
“Kuvaan paljon luontoa ja sen eri tunnelmia. Haluan töissäni ilmaista myös jotain salaperäistä, valon, varjon ja värin vuorovaikutuksen mukanaan tuomaa. Maalaan öljyväreillä, vesiväreillä ja tussilla ja temperalla.

Kesäasunnolla hoitelen kasvimaata ja perennoja. Kun tulimme vanhalle torpallemme parikymmentä vuotta sitten, huomasin, että seudulla ja tontillamme kasvoi paljon villiruusuja. Niinpä olen vuosien varrella istuttanut paljon tuoksuvia vanhoja pensasruusuja. Maalauksieni aiheet löytyvätkin usein luonnosta ja puutarhasta. Vuodenaikojen vaihtelu, valon ja varjon liike, ne ovat esillä joka päivä.

Muutama vuosi sitten tutustuin aasialaisen mustemaalauksen perinteeseen ja tekniikkaan. Olen maalannut musteella ja vesivärillä muutamia kotoisempia aiheita. Korona-aika on ollut aika yksinäistä ja tarve vuorovaikutukseen on kääntänyt katsetta enemmän kohti ihmistä. Katselin verkossa yli sata vuotta vanhoja valokuvia, muotokuvia tuntemattomista ihmisistä. Maalasin uusia muotokuvia musteella riisipaperille vanhojen valokuvien pohjalta. Vanhoissa valokuvissa ihmiset esiintyvät liikkumattomina ja vakavina, hymyä on vähän. Jokin heidän katseissaan kutsui minua kuvittelemaan näiden naisten ja tyttöjen elämäntarinoita. Henkilöt näissä noin sata vuotta vanhoissa valokuvissa ovat tunnistamattomia. Kasvoissa oli kuitenkin jotain tunnistettavaa ja tuttua, ehkä jotain salaperäistäkin.

Näyttelyni nimessä “Kukkia ja Ihmisiä” luonto ja ihminen vertautuvat. Vuodenajat, vuodet, päivät, yöt, valo ja pimeä vaihtelevat. Niin luonto kuin ihminenkin elävät valossa ja varjossa. Pimeässä voi levätä.

Olen saanut Taike:n työskentelyapurahan näyttelyn järjestämistä varten. “

www.maire.fi
www.taidelainaamo.fi
www.taiko.art/mairekeinanen