2.7. – 30.7.2023

Jaana Kotamäki

Galleria

Teijon Masuunin galleriassa on heinäkuun ajan esillä Jaana Kotamäen unenomaisia valokuvateoksia. Jaana Kotamäki on palkittu turkulainen ammattivalokuvaaja, valokuvataiteilija, kirjoittaja sekä valokuvauksen kouluttaja. Hän opettaa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa valokuvauksen erikoistekniikoita. Luonnon taltioiminen taiteellisin keinoin onkin keskeistä hänen työskentelyssään ja ollut kantava voima näyttelyteosten synnyssä.

UNIEN MAAILMA- valokuvanäyttelyn idea lähti liikkeelle eräänlaisista unenomaisista maailmoista, joissa kaikki on mahdollista. Visuaaliset aiheet ovat löytyneet luonnon muotojen, linjojen sekä tunnetilojen siivittäminä ja vievät johonkin toiseen todellisuuteen. Kuvien sisältö on vapautettu luovilla kuvaustekniikoilla ja samalla on vapautunut myös taiteilijan oma mieli. Ja näin kuvapinnalle on syntynyt aivan uusia maailmoja, vieden sekä unien myyttiseen maailmaan että lapsuuden mielikuviin.

Kuvat on tehty suoraan kamerassa, jotta töiden autenttisuus säilyy. Kotamäki on käyttänyt hyväkseen kameran omia monivalotustoimintoja sekä ICM -tekniikkaa eli kameran harkittua liikuttelua. Monivalotuksessa erilaiset kerroksellisuudet ovat pääosassa ja ICM-tekniikassa keskeisenä ovat valo ja väri, yksityiskohtien jäädessä toisarvoiseksi. Minimalismissa keskitytään puhtaasti oleelliseen ja abstraktiossa aiheet ovat käsitteitä ja tunteita. Nämä kaikki tyylit ovat edustettuina hänen näyttelykokonaisuudessaan. Väistämättä omat tunnetilat heijastuvat kuvien kautta, joiden toivotaan välittyvän myös katsojalle.

Kuvat on vedostettu Hahnemühlen Photo Rag -taidevalokuvapaperille ja pohjustettu laadukkaalle 3 mm alumiinikomposiitille. Näyttelyä on tukenut Finnfoto ry.