1.8. – 3.9.2023

Mikaela Holmberg ja Mirjam Lehtonen

Galleria

”Mörk Collective on valokuvaaja Mikaela Holmbergin ja pukutaiteilija Mirjam Lehtosen muodostama kollektiivi. He yhdistävät taitonsa ja vahvan esteettisen näkemyksensä luodakseen valokuvataidetta, joka on täynnä kiehtovia hahmoja lähes unenomaisissa ympäristöissä. Heidän inspiraationsa lähteinä toimivat usein lapsuusmuistot, unet tai molempien sisäinen maailma, joka on hyvin samankaltainen. Kuvissa heijastuu myös molempien pitkään tuntema ulkopuolisuuden tunne: Jokainen teos on ikään kuin pysäytetty kohtaus, jossa katsoja on vain tarkkailijan roolissa.

Yhden valokuvan luominen saattaa viedä kuukausia, aina konseptin suunnittelusta pukujen ja rekvisiitan valmistukseen. Vahva visio ei kuitenkaan vaadi suuria puitteita, täydellinen kuvauspaikka voi löytyä takapihalta tai lähimetsästä, ja materiaaleina voidaan käyttää mitä tahansa perunajauhoista kanaverkkoon tai vanhoihin verhoihin.

Näyttely koostuu valokuvaaja Mikaela Holmbergin valokuvateoksista ja pukusuunnittelija Mirjam Lehtosen valmistamista puvuista ja asusteista. A Light Inside tekee näkymättömän näkyväksi ja avaa katsojan eteen rikkaan mielikuvitusmaailman. Lapsuusmuistot korttipeleistä keittiön pöydän ääressä tai vanhat tikkaat puutarhassa alkavat elää omaa elämäänsä ja muotoutuvat kuvaksi, jossa kohtaus on pysäytetty lähes unenomaisilla tunnelmillaan.

Mikaela Holmberg ja Mirjam Lehtonen kuvaavat teoksillaan voimakkaasti sitä, miten ihminen voi kokea oman sisäisen maailmansa ja miten voimakas haaveilu voi olla.

Mikaela Holmberg on kansainvälisesti palkittu valokuvaaja. Hän on syntynyt 1981 Korppoossa ja asuu nykyään Hämeenlinnassa. Mikaela on toiminut valokuvaajana 15 vuotta ja erikoistunut Fine Art -valokuvaukseen. Hänen tyylinsä on vahva,maalauksellinen ja tunteita herättävä. Kuvien tummapuhuva valaisu ja elegantti sommittelu mukailevat klassisten muotokuvamaalausten ajatonta tyyliä.

Mirjam Lehtonen on vuonna 1984 syntynyt hämeenlinnalainen pukutaiteilija ja modisti. Erilaisia tekniikoita ja ennakkoluulottomia materiaaleja yhdistellen hän lähestyy pukutaiteen tekemistä vahvasti tarinallisuuden kautta. Lopputuloksena on erilaisia hahmoja jotka heräävät eloon omissa unenomaisissa ympäristöissään.