1.8. – 3.9.2023

Piitu Nykopp, Tanja Huntus, Carita Kansin, Johanna Hulkko-Inki, Emilia Nieminen

Galleria

”Kasvokkain” kokoaa yhteen viiden suomalaisen nukketaiteilijan teoksia. Jokaisen taiteilijan taidenuket kertovat tekijänsä omaa tarinaa ja erilaisista taustoista sekä materiaaleista huolimatta yhdistävänä tekijänä toimii vahva ilmeikkyys ja oman itsensä kohtaaminen. Voimme olla kasvokkain myös taiteemme kautta, meidän ei tarvinnut edes fyysisesti kohdata ennen kuin ajatus näyttelystä heräsi. Taidenuket puhuvat ilmeillään, eleillään ja kehoillaan. He antavat kohtaamiselle tilaa ja katsojalle mahdollisuuden olla kasvokkain elämän suurten ajatusten äärellä.”

Piitu Nykopp, kuvataiteilija, kuvataiteeen ammattiopettaja:
”Nukke on ollut monipuolinen ja vahva ilmaisukanavani jo yli kolmekymmentä vuotta. Minua kiinnostavat erityisesti kuvataiteen ja käsityön rajapinnat ja nukketaiteeseen olen voinut yhdistää vahvuuteni niin taiteilijana kuin kädentaitajana. Ammatillinen moniosaaminen on tuotantoni edellytys. Vuosien myötä pikkutytön käsitys “oikeasta” nukesta on kehittynyt taide- ja muotokuvanukeksi sekä nukkemaisiksi veistoksiksi ja installaatioiksi. Näyttelyssä olevien töiden valmistusprosessi: Näyttelyssä olevissa teoksissa olen käyttänyt selluloosapohjaisia materiaaleja eri muodoissa ja erilaisilla tekniikoilla. Teoksen valmistus alkaa mallineiden muotoilulla, jolloin muotoilen nuken osat savesta. Seuraavaksi valmistan mallineista kipsimuotit ja muotteihin valan osat paperimassasta. Joitain osia olen muotoillut plastisesta paperimassasta tai valmistanut paperista laminoimalla mallineiden päälle. Kokoan teokset eri elementeistä, pohjustan ne gessolla ja maalaan ne mm akryyliväreillä ja kahvilla.”

Johanna Hulkko-Inki:
”Maailma ympärillämme murenee. Silti yksilö on korostuneempi kuin koskaan. Eikö meidän juuri nyt pitäisi olla kollektiivisempia? Sen sijaan, että murenemme yksinäisyydessä. Hahmoni kertovat ihmisyydestä, hetkistä, tunteista, myös niistä jotka haluamme kätkeä. Ja siitä, kun luottamus meille tärkeimpään pirstaloituu. Olemalla kasvokkain itsemme kanssa voimme löytää sen voiman uudelleen.”

Carita Kansin:
”Jokaisen taidenukkeni taustalla on ajatus ulottuvuuksista joita ei arkipäivän tunteina näe, uskon johonkin mystiseen ja meiltä piilossa olevaan voimaan. Hahmon tekeminen näkyväksi tuntuu luonnolliselta ja jokaisen kohdalla mietin, että siinä sinä nyt olet, vihdoinkin. Luonto on uskomaton inspiraation lähde ja paperi materiaalina samaan aikaan sekä herkkä että voimakas. Lopputuloksena on jotenkin viimeistelemätön ja villi olento, joilla jokaisella on tarina kerrottavanaan. Ehkä haastan myös kauneuden ja rumuuden käsitystä teoksillani; onko rumuutta oikeasti olemassakaan?”

Tanja Huntus:
“Olen utelias tekijä, jolle intohimona on tutustua eri tekniikoihin ja materiaaleihin, sekä niiden yhdistämiseen moninaisin keinoin. Usein töissäni ihmettelen sitä absurdiutta, jonka ihminen on toiminnallaan ympärilleen luonut suhteessa omiin lajikumppaneihinsa ja ympäröivään luontoon.”