1.6. – 23.7.2023

Ilona Niemi

Obscura

Ilona Niemi (Piikkiö, 1975) kuvaa teoksissaan ihmisyyttä eläinhahmojen kautta, inspiroituen erityisesti kirjallisuudesta, mytologiasta ja muodista. Aihe on taiteessa ikivanha: jo Lascaux’n luolassa on piirustus lintupäisestä ihmisestä, ja eri kulttuurien mytologiat vilisevät ihmiseläinhybridejä. Niemi lähestyy teemaa nykyhetken vinkkelistä, usein harvinaistuvia lajeja kuvaten.

Teijon Masuunilla pohjakerroksen tunnelmallisessa Obscurassa nähtävässä kokonaisuudessa painottuu olemassaolon hetkellisyys: taiteilija rinnastaa lajikadon omiin kokemuksiinsa elämän katoavaisuudesta. Näyttelyn hahmot ovat kuin kokoontuneet juhliin; he nostavat maljan elämälle kaikessa merkillisyydessään, ja kyynelten läpi kuuluu nauru.

Ilona Niemi on kouluttautunut kuvataiteen maisteriksi Yhdysvalloissa ja Skotlannissa. Hänen teoksiaan on nähty lukuisissa ryhmänäyttelyissä mm. Lontoon National Portrait Galleryssa (2002), Gescheidle galleriassa Chicagossa (2007), Aboa Vetus & Ars Novassa (2019) ja Royal Scottish Academyssä (RSA) (2021). Niemellä on ollut yksityisnäyttelyjä Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi Joensuun ja Salon taidemuseoissa (2018, 2014). Hänen teoksiaan on mm. Espoon modernin taiteen museo E2023MMA:n, Royal Scottish Academyn ja Salon, Joensuun ja Rauman taidemuseon kokoelmissa.