1.7. – 30.7.2023

Maria Kajanki

Aula ja kahvila

”Viimeinen vuosi on ollut minulle uudenlaista itsetutkiskelun aikaa. Yli nelikymppisenä, lasteni muutettua pois kotoa olen palannut mielessäni 20 vuotta taaksepäin aikaan ennen lasteni syntymää ja ottanut käsittelyyn asiat, jotka silloin jäivät kesken ja hautautuivat äitinä olemisen ja arjen alle. Tämän näyttelyn teokset ovat kummunneet tästä prosessista joka on yhä keskeneräinen.

Pohdin teoksissani kiltteyttä – kuinka ulkoisesti kauniista asiasta voi tulla kantajalleen raskas ja puristava taakka. Kiltteyden rinnalle löysin teoksia maalatessani laupeuden, joka tuntui olemukseltaan paljon kiltteyttä lempeämmältä ja armollisemmalta. Laupeuden löytäminen taas sai minut pohtimaan sitä, voinko olla myötätuntoinen, anteeksiantava ja armollinen itseäni kohtaan? Miksi se on kaikista vaikeinta?

Näitä teoksia maalatessani koen oppineeni ja kasvaneeni paljon. Hahmoni ovat avanneet silmänsä ensimmäistä kertaa noin kymmeneen vuoteen ja olen hyväksynyt maalauspaletilleni myös mustan värin. Olen pakottanut itseni hyväksymään teoksiini tietyn määrän keskeneräisyyttä – sillä sellaisia me kaikki ihmiset olemme alusta loppuun asti.

Olen syntynyt Varkaudessa (1979), opiskellut taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa ja toiminut pitkään kuvataiteen opettajana Naantalin yläkouluissa. Vuonna 2020 heittäydyin kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Toimin taiteilijana ja kehystäjänä Taidehuone Maria -nimisessä liikkeessäni Turun keskustassa. Toivon, että löydät teoksistani jotain sinua koskettavaa.”