28.7.-30.8.2020

Kristiina Koskimies-Soininen

Studio

Kristiina Koskimies-Soinisen tekstiilivärimaalauksista ja keramiikkatöistä koostuva näyttely Masuunin Studiossa vie kävijän kulkemaan sammaleisia polkuja hiljaisten puiden huoneisiin; kuuntelemaan lintukuoroa, pöllön huhuilua ja kevätvarhaisia laulujoutsenia.

Tekstiilivärimaalaukseni ja käsinrakennetut uniikit keramiikkatyöni syntyvät rakkaudesta metsään, halusta kuulua metsään siinä missä muutkin eläimet. Yritän liikkua siellä ääneti, sivustakatsojana ja aistit hereillä, silloin voin nähdä pieniä ihmeitä lähelläni.

”Biologin ammatista otin jo opiskeluaikoina sivuaskelen myös taiteen puolelle. Oman ilmaisutapani löysin silloin kankaanpainotekniikasta. Vuosien varrella käyttötekstiilien valmistaminen vaihtui yksittäisten kuvien tekemiseen, silkkipaino vapaaseen sekatekniikkaan, ainoastaan tekstiilivärit pysyivät.

Nykyisin työmenetelmäni on yhdistelmä maalausta siveltimellä, sormilla, sienellä ym. kuivalle tai märälle puuvillakankaalle, välillä useitakin kertoja kuivattaen. Kangas maalataan työpöydällä ja vasta valmis työ pingotetaan kehykseen tauluksi. Tästä seuraa, että kuvapinta jatkuu myös reunojen yli sivuille.

Osa töistä on pohjustetulle puuvillakankaalle tehtyjä tussipiirroksia, joita on täydennetty tekstiiliväreillä. Kollaasitöissä on edellisen lisäksi lisätty kuusenoksia kuvapinnan yhteyteen.

Uudenlaisia töitä on syntynyt, saatuani opetella viime vuosina keramiikkatyöskentelyä keraamikko Maarit Lassilan ohjauksessa. Tämä oli paluuta lapsuuteen, jolloin vietin kesät meren rannalla kädet useimmiten savessa.

Keramiikkatyöt on valmistettu korkean polton keramiikkasavesta, joihinkin töihin on viimeistelyvaihessa yhdistetty puumateriaalia, mm. katajaa, mäntyä, haapaa.

Töilläni haluan kuljettaa katsojan syvälle metsään, kuuntelemaan sen hiljaisia ääniä.

Näyttelyllä osallistun vanhojen metsien suojeluun lahjoittamalla osan näyttelyn tuotosta Luonnonperintösäätiölle.”

Näyttely on avoinna 28.7.-16.8. päivittäin klo 11-16 (pe-la klo 11-17). 17.-30.8. to-su klo 11-16. Vapaa pääsy.