28.7.-30.8.2020

Juha Joro

Galleria

Metsän huoneet – Juha Joron valokuvia ja fotopolymeerivedoksia Teijon Masuunin galleriassa.

Näyttelyssä on valikoima teoksia teemasta jota olen valokuvannut vuosien ajan. Mustavalkoisen ilmaisun keinoin kuvaan metsässä vaeltavan ajatuksia sekä tunnetiloja joita sen hiljaisuudessa voi kokea. Koskaan metsän hiljaisuus ei ole äänettömyyttä vaan olotila joka saa kulkijankin hiljentymään.

Teosten mustavalkoisuus pelkistää aiheen oleelliseen: valon ja varjon vaihteluun. Nämä tuovat esiin sekä korostavat yksityiskohtia jotka usein tuntuvat merkityksisiltä, polun ylle kaartuva puu on kuin kaariportti metsän huoneisiin, sen varrella lahoava runko ojentelee oksiaan kuin opas, ohjaa eteenpäin, kohti tuntematonta.

Olen palannut usein kuvaamaan paikoille jotka ovat tuntuneet merkityksisiltä, eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina korostuvat eri yksityiskohdat. Mielenkiintoisia näkymiä olen löytänyt päivän kääntyessä iltaan, viimeisten valonsäteiden viipyillessä metsäpolulla tai oksistossa.

Valon ja varjon liike on hidasta mutta alati muuttuva, joskus oikeaa hetkeä on vain jäätävä odottelemaan.

Vertauskuvallisesti sarjan teokset kuvaavat myös itse elämän kiertokulkua: Aikaa, matkaa, muutosta.

Juha Joro on helsinkiläissyntyinen kuvataiteilija joka vaikutti pitkään Turussa taiteilijana sekä kuvataiteen opettajana. Hän muutti Salon Halikkoon asumaan ja työskentelemään vuonna 2019. Taiteellisen- ja opetustyönsä lisäksi hän on toiminut myös vuosia ammattitaiteilijain järjestöllisissä luottamustoimissa mm. Turun Taidegraafikkojen puheenjohtajana vuosina 1990-2013 sekä Turun Taideyhdistyksen (Turun Taidemuseo) hallituksessa ja mm. Taiteen Edistämiskeskuksen arviointilautakuntatyössä.

Juha Joron teoksia on useissa suomalaisissa sekä ulkomaisissa taidekokoelmissa mm. Suomen valtion, Eduskunnan taidekokoelmat, Amos Anderssonin Taidemuseon, Helsingin Taidemuseon, Turun Taidemuseon, Wäinö Aaltosen Museon sekä usean säätiön kokoelmissa. Hänelle myönnettiin taiteellisesta elämäntyöstään valtion taiteilijaeläke v. 2019.

http://www.juhajoro.fi/

Näyttely on avoinna 28.7.-16.8. päivittäin klo 11-16 (pe-la klo 11-17), 17.-30.8. to-su klo 11-16. Vapaa pääsy.