9.1. – 29.5.2022

Risto Savolainen

Camera

Masuunin pienessä “Camerassa”, Studion viereisessä uudessa pienessä näyttelytilassamme on esillä turkulaisen Risto Savolaisen luontokuvanäyttely. “Liikkeellä luonnossa” -näyttelyssä on esillä Savolaisen valokuvia, jotka on tehty kameran liikuttelu- ja monivalotustekniikoilla.

“Olen kuvannut luontoa pitkähköllä valotusajalla (1/6 s- 30s ) samalla kameraa liikuttaen, jolloin kuvista ei synny kohdetta esittäviä kuvia, vaan jotakin, joka vaatii katsojaa tulkitsemaan kuvat omalla tavallaan. Näyttelyssä on myös muutama kuva, joka on syntynyt ottamalla samasta kohteesta useita kuvia ja asettamalla ne päällekkäin joko kamerassa tai tietokoneessa.

Kuvien sävyjä on säädetty jonkin verran palauttamaan likkeessä kadotettua kontrastia. Molemmat kuvaustekniikat tuottavat paljon raakakuvia, joista vain noin 2-5% jää talteen. Kuvat on tulostettu Epsonin Kozo-paperille, joka on japanilaista mulperipuusta tehtyä `riisipaperia´. Valitettavasti sen valmistus on lopetettu.  Katsot näyttelykuvissa siis historiaa.

Tulosteen kuivuttua ohut kuvapaperi irrotetaan tukipaperista. Kuva kastellaan molemmin puolin ja liimataan kehykseen kosteana. Kuivuttuaan kuva on pingottunut kehykseen ja se leikataan kehyksen reunoja myöten.”

Näyttelyä on sponsoroinut Kamera-Aitta / Kuva-Laine Oy Turussa.

Risto Savolainen on turkulainen sivutoiminen kuvaaja/kuvantekijä. “Haluaisin olla määrittelemättä itseäni mihinkään kuvaajalokeroon. Olen kuvannut aiheita kaupunkinäkymistä juhliin, potretteihin ja abstrakteihin aiheisiin. Nykyään suurin osa kuvistani syntyy luontoaiheista eri tekniikoilla. Varsinaista portfoliota en ole kuvistani koonnut. Uudistin kotisivuni maaliskuussa 2021. Päivitän sitä uusilla ja mahdollisesti myös jo aiemmin otetuilla kuvilla säännöllisen epäsäännöllisesti.”
Risto Savolainen, kuvaaja/kuvantekijä, www.vaakakuva.fi

Näyttelyn kuvat ovat myynnissä 290 euron kappalehintaan ja ostettavissa mukaan saman tien.