2.7. – 31.7.2022

Pipa Hytinkoski

Studio

“Keramiikkateokseni kantavat mukanaan hetkiä joita olen kokenut luonnossa ja kulttuurimatkoilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomalainen metsä, muinaiset tavat ja uskomukset ovat aina olleet lähellä sydäntäni, niinpä suomalainen mytologia ja sen luonnonhahmot elävät myös teoksissani. Lapsuuden metsäretkillä kokemani moniaistilliset elämykset, samat jotka ohjaavat minua luontoon ja metsäretkille vielä nyt aikuisenakin, ovat tarjonneet kasvualustan myös mielikuvitukselleni ja luovuudelleni.

Työskennellessäni saven kanssa minulle on luontaista luoda tarinoita, illuusioita ja leikitellä materiaalin muodonmuutoksilla. Aina yhtä kiehtovaa, kuin materiaalin muuntuvuuskin, on havainnointi oman työskentelyn prosessista. Työskentelyni on suunnitelmallista mutta toisaalta myös hyvin intuitiivista, ja niinpä lopputulos voi olla joskus yllätys itsellenikin.

Savi materiaalina kiehtoo minua aina uudestaan, sillä plastisuutensa lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden vuoropuheluun joka muiden materiaalien kanssa työskennellessä ei ole mahdollista. Sen luonnetta ei saa unohtaa mutta työskentelyyn sen kanssa on mahdollista löytää paljon uusia tekniikoita ja vivahteita. Savi on kuin vanha ystävä, jonka kanssa keskustelu avaa uusia näkökulmia asiaan.

Valmistan keramiikkateokseni kivitavarasavesta käsin rakentaen. Yksi intohimoistani on erilaisten pintojen luominen, jotta valolla ja varjolla olisi myös mahdollisuus leikkiin teoksen pinnalla. Keramiikkateos kasvaa käsissäni pikkuhiljaa, hakee joskus hyvinkin harkiten muotoaan. Se piirtyy kolmiulotteiseksi eläväksi muodoksi, pinnoiksi, viivoiksi tai veistetyiksi poluiksi. Työskennellessäni iloitsen noiden polkujen lomasta joskus yllättäenkin löytyvistä aarteista. Tervetuloa löytöretkelle teosteni pariin. Toivon että niitä veistäessäni kokemani ilo ja oivallus välittyisi valmiin työn muodossa myös sinulle.