1.7. – 26.7.2020

Pia Feinik

Galleria

Pia Feinik (s.1978) on monitaitoinen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Tampereella kauniissa Pyynikin kaupunginosassa. Teoksissaan hän on kerroksellinen ja pelkistävä mutta vivahteikas sommittelun mestari.

“Kuvataiteilija, filosofian maisteri Pia Feinik on ammentanut taiteensa keskeiset elementit pohjoisen luonnosta jo kauan. Parhaimmillaan hänen teoksensa tarjoavat vastaanottajille luontokokemuksen kaltaisen tilan. Luonnonilmiöiden näyttämisen sijaan Feinik menee ilmaisussaan yhä syvemmälle kohti ihmisen sisäistä kokemista, havaintomaailman ylittävää transsendenssia ja metafyysisyyttä.

Aikaisemmasta tuotannosta tutut, taianomaiset puut ja metsän eläimet ovat saaneet rinnalleen uusimmissa teoksissa korostuvan aineettomuuden tunnun. Maalauspohjien tarkkaan harkitut muodot johdattelevat ajatuksia yhä vapaampina virtaavien pilvien ja sumujen tuolle puolen. Feinik käsittelee myös ihmisluonnolle ominaista pyrkimystä ylittää materiaalisen maailman rajoitukset. Tähän kiteytyy yksi ihmiselämän paradokseista: ylväyttä ja koristeellisuutta korostava, materialistinen kullankiilto onkin meille merkki pyrkimyksestä ylittää aineelliset rajamme.

Pia Feinik on tutkiva taiteilija, joka kehittää työskentelyynsä jatkuvasti uusia tekniikoita ja ilmaisun kerrostumia. Teostensa toteutuksissa Feinik suosii erikoisia pohjaratkaisuja, akryylimaalausta, kierrätysmateriaaleja sekä lyöntimetalleja.”
– Kuvataidekriitikko, toimittaja Katri Kovasiipi –

“Pia Feinikin maalaukset ovat ajattomia ja paikattomia, niiden kerroksellisuus on vahvasti esteettistä, mutta niissä on myös sisällöllistä tulkinnanvaraa. Feinik on maalarina sopivasti moni-ilmeinen. Tunnistettava kädenjälki liittyy tyylikkääseen viivankäyttöön, viimeiseen asti harkittuihin sommitelmiin ja kykyyn pelkistää karsimatta sisällöllisiä vivahteita. Teoksiin on helppo astua sisään, mutta ulospääsy on vaikeampaa. Kerroksellisuus viettelee katsojan kuin vaivihkaa kertomaan tarinaa, ja silloin teokset ovat onnistuneet tarkoituksessaan.”
– Galleristi, kuvataidekriitikko, Veikko Halmetoja –

Tuon tuosta joku yltyy äimistelemään mistä saan inspiraation teoksiini. Maailma on kaunis, minun on suorastaan vaikeaa olla huomaamatta sitä. Olen ihmisenä ratkaisukeskeinen ja hyvään keskittyvä, siksi maalauksenikin kuvaavat näkyvää, piilotettua ja katoavaa kauneutta tai vahvuutta. Taituruus tai kauneus eivät ole pois taideteoksen sisällöstä, sen arvosta.
Uskon elinikäiseen oppimiseen ja siksi etsin haasteita tekemiseeni. Siksi toisinaan onnistun yllättämään teoksillani niin itseni kuin ihmiset jotka tuntevat tekemistäni. Se tuntuu hyvältä. En jumita tai tuudittaudu vaan olen aina matkalla jonnekin.
Hiljattain törmäsin kritiikkiin, että miksi taiteilijat eivät ota kovaäänisemmin kantaa ilmastonmuutokseen. Omalla kohdallani kantaaottavuus on kytköksissä siihen millainen olen; keskityn myönteisyyteen mutta se ei tarkoita ettenkö tietäisi, tunnistaisi tai olisi monella tasolla huolissani maailman tilasta. Vaikka keskityn hyvään, se ei tarkoita ettenkö tekisi ympäristötekoja, päinvastoin. Me tarvitsemme asioihin näkemystä ja toimia eri suunnista, eri tavoin, erilaisten ihmisten toimesta.

Toinen asia mitä usein ihmetellään on tuotteliaisuuteni. Valmista tulee väkisinkin, sillä teen tätä työtä ammattimaisesti ja tavoitteellisesti; aamulla töihin, iltapäivällä kotiin ja illalla vielä iltavuoroon jos siltä tuntuu. Tuotteliaisuus sinänsä on hankala määritellä koska sinä aikana kun minä teen yhden maalauksen, joku toinen tekee useampia ja päinvastoin. Jokainen taiteilija on erilainen eikä ole yhtä oikeaa tapaa tehdä tätä työtä. Taiteen määrä; olipa sitä paljon tai vähän, eivät ole pois taideteoksen sisällöstä, sen arvosta.
-Pia Feinik 28.6.20

www.piafeinik.fi

Näyttely on avoinna 1.-26.7.2020 päivittäin klo 11-16 (pe-la klo 11-17). Vapaa pääsy.