4.7. – 28.8.2022

Marjo Haapasalo

Obscura

Teijon Masuunin alakertaan avautuvassa kokonaan uudessa ja Masuunin jo viidennessä erillisessä näyttelytilassa Obscurassa nähdään ensimmäisenä turkulaisen pukusuunnittelijan, tekstiili- ja mediataiteilijan Marjo Haapasalon valokuva-, tekstiili- ja videotaidetta.

“Näyttely kuvaa elämän polkua, kasvua, odotuksia ja havainnointia eri ikävuosien varrelta. Ajatuksiani tavoitteista, niiden puuttumisesta, odotuksista itsen ja elämän suhteen. Olen pohjannut työni Selja Ahavan kirjaan ”Nainen joka rakasti hyönteisiä” ja erityisesti kohtaan:
”Onko elämä vain koetun jatkuvaa kadottamista. Me siirrymme yön kautta aamuun ja menetämme edellisen päivän yksityiskohtineen. Me luomme nahkojamme ja ryömimme eteenpäin. Aina asteen isompina, mutta muistiltamme yhtä vajavaisina.”

Ahavan teoksessa ihmisen elämä vertautuu hyönteisten lyhyeenkehityskaareen, metamorfoosiin. Tarinan päähenkilö taas kulkee läpi vuosisatojen eri rooleissa ja kuoriutuu eri rooleihin. Samoin minun potrettini kulkevat läpi ajan, vaiheiden ja tilanteiden. Videoteoksen henkilö kulkee toistuvasti samaa polkua ja jättää auki tulevaisuuden, odotukset.”

Marjo Haapasalolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus teatteri- ja tanssipuvustuksista. Hän on suunnitellut puvustuksia mm. Åbo Svenska Teaterille, Aurinkobaletille, Turun kesäteatterille ja Salon teatterille. Hän suunnittelee myös hää- ja juhlapukuja sekä historiallisia pukuja yksityishenkilöille.

“Teatteri- ja tanssiasuissa saan toteuttaa luovuuttani värimaailmoissa ja tekstiilipintojen muokkauksissa. Minulla on vahva pukuhistorian tuntemus ja mielelläni sekoittelen eri aikakausia ja nykyaikaa omannäköiseksi kokonaisuudeksi. Lähinnä sydäntäni on fantasian ja sadun maailma, roolileikit, sekä epookki. Olen saanut artesaanikoulutukseni Suomen vanhimmassa, perinteistä käsityötaitoa kunnioittavassa Åbo hemslöjdslärarinstitutissa, minkä jälkeen jatkoin tekstiilinkäsittelyn ja vaatetusalan opintoja Yrkeshögskolan Sydvästissä.

Koulutan itseäni jatkuvasti kursseilla ja uutta opettelemalla.Pukusuunnittelun lisäksi teen kokeellisia tekstiilitaideprojekteja. Opinnoista jäi kova palo tehdä erilaisia tekstiilipintoja ja -rakennelmia, joista olen sitten kehittänyt mm. pukupatsaita, tauluja ja installaatioita eri taideprojekteihin. Teen yhteistyötä mm. eri valo- ja videokuvaajien kanssa. Kuvaan myös itse ja työstän kuvia usein tekstiilipinnalle ja jatkan pinnan käsittelyä eri tekniikoilla.

Omissa projekteissani saan toteuttaa itseäni sekä tuottajana, suunnittelijana, että toteuttajana. Olen saanut tutustua upeisiin taidokkaisiin ammatti- ihmisiin, jotka ilokseni ovat innolla lähteneet mukaan toteuttamaan mielikuvitukseni tuotteita.”