2.7. – 31.7.2022

Marja Hepo-aho ja Anni Paunila

Galleria

“Rakkaudessa ja taiteessa tärkeintä on tulla nähdyksi ja hyväksytyksi – nyt on aika paljastua.”

”Teijon Masuunin gallerian heinäkuun toisena näyttelynä nähdään Marja Hepo-ahon ja Anni Paunilan ”Siemenet”, joka yhdistää teoksia taiteilijoiden kahdesta aiemmasta näyttelystä. Toinen näistä näyttelyistä on ”Kasvisto- näytteitä löytöretkiltä”. Esillä on ihmeenomaisia kasveja, jotka kaksi elämäänsä kyllästynyttä kotirouvaa ovat koonneet löytöretkiltään. Vuonna 2019 rouvat lähtivät ensimmäiselle retkelleen, joka suuntautui Uudelle mantereelle (Terra incognita). Rouvista kehkeytyi kaksi seikkailijaa; Tulenkesyttäjä ja Maanmuokkaaja. Mistään vastuksista välittämättä kaksikko keräsi kokoelman kasvinäytteitä, joiden käyttäytymistä ja elintapoja he sitten väsymättä tutkivat.

Käsillä oleva näyttely esittelee Tulenkesyttäjän ja Maanmuokkaajan kokoelman mielenkiintoisimmat ja ihmeellisimmät kasvit. Tulenkesyttäjän ja Maanmuokkaajan takaa löytyy kaksi taiteilijaa; lasitaiteilija Marja Hepo-aho ja keramiikkataiteilija Anni Paunila. He ovat tuoneet esille yhteistyönä tekemiään lasi- ja keramiikkateoksia, jotka todella ovat kuin aiemmin tuntemattomalta mantereelta löydettyjä. Taiteilijat ovat nimenneet luonnon monimuotoisuuden inspiroimat veistokset ja seinäteokset asiaankuuluvasti ja niiden latinankielisistä käännöksistä vastaa latinisti Arto Kivimäki.

Kokonaisuus tutkii ihmisen loputonta vimmaa luokitella luontoa ja samalla leikittelee taksonomian kaavamaisuuksilla. Teokset itsessään ovat samalla lasin ja keramiikan mahdollisuuksien tutkimusta, löytöretki näiden materiaalien maailmaan, kahden taiteilijan ja kahden materiaalin vuoropuhelua ja leikkiä. Hepo-ahon ja Paunilan ”Kasvisto” on aiemmin ollut esillä Galleria Mafka&Alakoskessa Helsingissä (2019), Habitaressa (2019) sekä Tampereen Keskusgalleriassa (2019) sekä Luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa (2021). Kasvisto on jokaisessa näyttelyssä osittain uusiutunut ja myös Teijolla nähdään uusia teoksia.

Näyttelyssä nähdään myös teoksia kokonaisuudesta ”Rakkauden hampaat”. Rakkauden hampaat käsittää teoksia joissa rakkaus ja erotiikka sanoitetaan suoraan ja häpeilemättä. Lasitaiteilija Marja Hepo-aho ja keramiikkataiteilija Anni Paunila ovat lähteneet uudelle löytöretkelle rakkauden juurille. Kokonaisuus käsittää veistosnäyttelyn, podcast-sarjan ja kirjan. Podcast ”Rakkauden hampaat” pitää sisällään keskustelua taiteesta ja rakkaudesta ja se on maksutta kuunneltavissa spotifyssä.

Marja Hepo-aho on Riihimäellä Lasistudio Mafka&Alakoskessa työskentelevä lasitaiteilija ja lasinpuhaltaja. Hänen töitään on nähty lukuisissa näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Anni Paunila on palkittu keramiikkataiteilija ja muotoilija. Hänen töitään ovat hankkineet kokoelmiinsa Valtion taideteostoimikunta sekä useat yksityiset keräilijät. Paunila työskentelee Riihimäellä Välittäjä 3:n taiteilijayhteisössä. Rakkauden hampaat -produktiossa taiteiljat tutkivat rohkeasti ja avoimesti rakkauden olemusta, alkukantaista vetovoimaa, rajoja ja rakkauden potentiaalia eheyttää. Näyttelyssä on teosten lisäksi myynnissä postikortteja sekä Rakkauden hampaat-kirjaa. Teoksia on upeiksi postikorteiksi valokuvannut Juho Haavisto.