5.12.2020 – 28.2.2021

Sirpa Häkli

Galleria

″Antiikin kreikkalaisen filosofi Herakleitoksen (535-474 eaa.) mukaan aineellisen todellisuuden peruspiirteitä ovat liike ja muutos. Hänen aforisminaan pidetty ”kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan” sopii kuvaamaan myös viime vuosien taiteellista työskentelyäni. Yksi maalausteni keskeisistä teemoista on ollut näkemykseni luonnosta yhtäältä ennustamattomuuden ja epäjärjestyksen, toisaalta jatkuvuuden ja järjestyksen tilana. Näyttelyn teokset eivät kuitenkaan ”esitä luontoa” vaan ”maalauksellista ajattelua luonnon virtaavasta olemuksesta”. Maalauksissani ihminen on kokija keskellä kaikkea elävää, osa luontoa ja sen prosesseja.

Maalaukseni syntyvät prosessinomaisesti, levitän väriä erilaisin työvälinein, lattialla ja seinää vasten, poistan, korjaan ja lisään. Työskentelyssäni kulkevat rinnakkain niin tavoitteellisuus ja hallitsemattomuus kuin ristiriidat ja yllätyksetkin. Jos yllä kuvaamani ajatus luonnon ja ihmisen suhteesta tuntuu liian yksinkertaiseltavalta, teoksia voi rauhassa katsoa vain abstrakteina maalauksina, värien ja muotojen leikkeinä, virtauksena kankaan tai paperin pinnalla.

Näyttelyssä on mukana akryyli- ja öljyvärimaalauksia sekä pieniä sekatekniikka- ja kollaasiteoksia vuosilta 2019-2020. Sarjat State of Nature ja Omakuvia ovat saaneet alkunsa viime vuonna, tämän kesän ja syksyn maalaukset kuuluvat aallon, virran tai putouksen nimeä kantaviin sarjoihin Wave, Flow ja Fall. Pienten teosten sarjat Katalonian päiväkirja – Catalan Diary ja Katalonialaiset viikonpäivät – Catalan Days ovat joulukuulta 2019, jolloin työskentelin taiteilijaresidenssissä Kataloniassa, Espanjassa.”

Sirpa Häkli on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on opiskellut maalausta ja taidegrafiikkaa Turun Piirustuskoulussa (1981–84) ja Jan Matejko Kuvataideakatemiassa Krakovassa, Puolassa (1984–86) sekä taidehistoriaa Helsingin yliopistossa (FM 2009). Häkli on Taidemaalariliiton, Helsingin Taiteilijaseuran ja Viipurin Taiteilijaseuran jäsen. Hän on pitänyt runsaasti yksityisnäyttelyjä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla 1980- luvulta lähtien. Sirpa Häklin teoksia on useissa koti- ja ulkomaisissa kokoelmissa, kuten Valtion taideteostoimikunnan, Eduskunnan, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Vantaan taidemuseoiden sekä Kuntsin modernin taiteen ja Henna ja Pertti Niemistön nykytaiteen kokoelmat.

www.sirpahakli.net
www.instagram.com/sirpa.hakli

Taiteilijatapaaminen ja Kivi&Nosto-kollektiivin performanssi la 16.01.2021 klo 13-15.