28.11.2020 – 28.2.2021

Jaana Kähönen

Aula ja kahvila

Romam adire Teijo – Rooma vierailee Teijolla. Näyttelyssä on esillä Teijon kansallispuiston sekä Teijon ja Mathildedalin alueelta otettujen valokuvien pohjalta digitaalisesti muokattuja tekstiili- ja valokuvatauluja, joissa yhdistyvät klassiset patsaat sekä suomalainen luonto.

“Roomalaiset hallitsivat ennen ajanlaskumme alkua koko Välimeren aluetta. Kreikan valloittaminen noin 200 eKr muodosti myös käänteentekevän vaiheen kreikkalaisen kulttuurin vaikutteille Roomassa. Sotasaaliina anastettuja taideteoksia, etenkin 500-600 eKr veistettyjä patsaita, saapui jatkuvana virtana Roomaan – mikä taas sai aikaan mittavat kreikkalaisen taiteen markkinat kaupungissa. Patsaita tuotiin ja kopioitiin koristamaan niin julkisia tiloja, pyhättöjä kuin yksityisiä pihoja ja puutarhojakin. Jokaisella itseään kunnioittavalla roomalaisella piti olla patsas jos toinenkin osoittamassa hienostuneen, klassisen tyylisuunnan arvostusta.

Ajanlaskumme alkupuolella patsaiden merkitys hiipui muiden tyylisuuntien tieltä, mutta 1700-luvun lopulla italialainen kuvanveistäjä Antonio Canova palautti kuvanveiston lähelle sen klassisia ihanteita. Canova onkin uusklassismin keskeisiä nimiä ja yksi tyylisuunnan perustajista.

Olen valokuvannut näitä kiehtovia patsaita eri museoissa ja kohteissa ympäri Roomaa, myös Antonio Canovan laajassa näyttelyssä tammikuussa 2020.

Rooma sekä Teijon ympäristö, etenkin Teijon kansallispuisto sekä kesägalleriani kotipaikka Mathildedal, ovat minulle rakkaita ja tärkeitä – mistä johtuen useassa työssäni nämä yhdistyvätkin tavalla tai toisella. Kun roomalaiset toivat klassiset patsaat koristamaan pihojaan ja puutarhojaan, olen vuorostani tuonut patsaat vierailemaan suomalaiseen talvimaisemaan. ”Romam adire Teijo” on latinaa ja tarkoittaa ”Rooma vierailee Teijolla”.

Toivottavasti nautit näiden klassisten patsaiden ja suomalaisen luonnon yhdistelmästä yhtä paljon kuin minäkin.