4.3. – 28.5.2023

Kirsi A. Korpela

Studio

Kirsi A. Korpelan näyttely Memento Mori on jatkoa Helsingissä Laterna Magicassa 2020 ja Turussa Brinkhallin kartanolla 2021 järjestettyyn Finnfoton tukemaan Vanitas art -näyttelyyn. Korpela on turkulainen freelancer-valokuvaaja, jonka kiinnostus taiteeseen kumpuaa taidehistoriasta.

“Teijon Masuunin Studion näyttely keskittyy Memento Mori -teemaan. Memento Mori on latinaa ja viittaa oman kuolevaisuuden muistamiseen. Näyttelyssä on esillä kotipihalta kuolleena löytyneiden eläinten asetelmallisia valokuvia. Kuvissa kuolema on läsnä ottaen kuvauskohteen kauniisti huomioon ja tuoden esiin vielä häivähdyksen elämän katoavasta kauneudesta, elämää kunnioittaen.

Eläimiä ei ole projektissa vahingoitettu. Ne ovat päätyneet kohtaloonsa eri tavoin; osa on sairastunut, osa on kohdannut onnettomuuden ja osa on joutunut petoeläimen saaliiksi osana luonnon omaa kiertokulkua.

“Korpelan valokuvateoksissa ilmaisu on tummaa, esteettistä ja maalauksellista. Korpelan inspiraation lähteenä teoksille ovat olleet erityisesti 1600-luvun vanitas-aiheiset maalaukset, jotka kuvastivat kaiken katoavaisuutta ja ajan vääjäämätöntä kulkua. Nämä maalaukset olivat valokuvamaisen tarkkoja kangaslaskoksineen ja valonheijastuksineen.

Näyttelyssä on esillä tämän aiheen inspiroimia valokuvia, jotka puolestaan vaikuttavat miltei maalauksilta. Teosten asetelmat on yleensä kuvattu luonnonvalossa, ja ne on vedostettu digitaalisesti joko taidevalokuvapapereille tai metallille. Teosten materiaalisuutta ja maalauksellisuutta korostaa käytetty mattapaperi ja osassa teoksia vanhat kierrätyskehykset. Perinteisemmän valokuvaamisen lisäksi Korpela on työstänyt myös päällekkäisiä kuvia ja digitaalisia kollaaseja.

kirsikorpela.galleria.fi