2.8. – 4.9.2022

Riikka Helminen ja Päivi Latvala

Galleria

“Taiteen kautta herättelyä maaseudun hyvinvointiin ja tulevaisuuteen – eläimet saavat etusijan keskisuomalaisten taiteilijoiden Riikka Helmisen ja Päivi Latvalan taiteessa. Helminen tekee uniikkeja teoksia eläimistä hitsaten kierrätysmetallia veistoksiksi. Latvala on puolestaan taidemaalari ja lehmien sekä Suomalaisen maaseudun puolestapuhuja/-maalaaja. Teijon Masuunin upeassa ympäristössä naisten lehmä- ja eläintaiteen harmoninen synergia pääsee ansaitsemaansa tilaan.”

Riikka Helminen (-66), taidenimeltään Kipinätaide, on koko ikänsä harrastanut kädentaitoja; lapsena piirtäminen ja käsityöt olivat tärkeitä, myöhemmin mukaan tuli muun muassa grafikka, akvarelli- ja öljyvärimaalaus sekä kankaankudonta ja kanaverkkotyö. – Kouluttauduttuani artesaaniksi Petäjäveden käsi- ja taideteollisesta ja sittemmin taidekäsityöläiseksi, metallin lähes rajattomat mahdollisuudet veivät minut mukanaan. Luonto ja eläimet ovat aina olleet lähellä Helmisen sydäntä – niinpä keskityttyään metallitaiteeseen eläinveistokset tulivat kuin luonnostaan. Nykyään hän hitsaakin lähes ainoastaan eläinaiheisia teoksia. Suurin osa Helmisen teoksista on lemmikkieläimiä tai kotimaisia maatilan ja metsän asukkeja, mutta tilauksesta joukossa on myös muutama leijona. Hän tekee sekä omia taideteoksia, että tilaustöitä asiakkaan pyynnöstä.

Päivi Latvala (-66) keskittyy taiteessaan lehmiin. Eläinmaalauksillaan Latvala haluaa tuoda nykyaikaisen maaseudun taiteen ystävien lähelle. Suomalaisen maaseudun tulevaisuus on Latvalalle intohimon asia: elämänmakuisilla, raikkailla ja tunnelmallisilla maalauksillaan hän haluaa herättää ihmisissä aitoja tunteita maaseutua kohtaan. Tietoisuuden kasvattaminen ja positiivisten tunteiden liittäminenmaaseutuun ovatkin Latvalalle eräs tärkeimmistä syistä maalata ja saada siten äänensä kuuluviin.

– Kuvailen itseäni yhden naisen maaseutuliikkeeksi, joka taistelee suomalaisten maanviljelijöiden jakarjankasvattajien aseman puolesta tekemällä maaseudusta ihmisille läheisen ja tärkeän taiteen kautta, kertoo Latvala. Latvalan rakastetut lehmämaalaukset ovat moderneja ja romanttisrealistisia. Taitavasti maalatut ilmeetmiettiväisistä märehtijöistä tai niiden ilkikurisista virnistyksistä ovat Latvalan maalauksien tunnistettavimmat piirteet. Samalla työt tuovat kunniaa eläimille, jotka sitä eivät muuten saa. Hän on huomannut, kuinka modernit eläinmaalaukset saavat ihmisissä aikaan iloa ja ne herättävät muistot eloon. Hänen töitään on hankittu useisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin maatalousalan yrityksiin sekä koti- ja ulkolaisiin taidekokoelmiin.