2.8. – 4.9.2022

Maria Maanvalo

Studio

Maria Maanvalon “Spirit” -näyttely koostuu taidegrafiikasta ja printtimuotoon painetusta digitaalisesta taiteesta. “Teema ja aihemaailma jatkuu aikaisemmista teoksistani tutuilla näkymillä. Tarina jatkuu. Symboliikan keinoin kuvaan minulle läheisiä, lähinnä henkisyyteen liittyviä teemoja käyttäen naishahmoa ja erilaisia vanhojen traditioiden symboleja ja luonnon elementtejä. Nyt uuden tekniikan myötä kuvat näyttäytyvät myös ihan uudessa muodossa, ja ensimmäistä kertaa minulla on näyttelyssä mukana digitaalista taidetta.

Taidettani kuvaa parhaiten termi kuvitteellinen realismi. Tosin realismin eteen voisi laittaa myös sanan myyttinen ja miksei myös maaginen. Realismia on sekä figuratiivinen tapa kuvata hahmoja, että jossain mielessä nämä näkymättömät toiset tasot joita kuvaan, ja jotka ovat minulle totta: energia, henki, alitajunta, jne.

Taidegrafiikassa käytän tekniikkana etsaus/ akvatintaa. Näyttelyssä on esillä uusia teoksia kuten myös teoksia vuosien varrelta. Digitaaliset teokset pohjautuvat lyijykynäpiirroksiin joita on digitaalisesti jatkettu käyttämällä väritystä ja kollaasia. Teokset on painettu laadukkaalle paperille aikaa kestävällä Giclee -tekniikalla. Digitaalisten vedosten sarja on rajattu ja printti on teoksen originaali.”

Maria Maanvalo on oululainen taiteilija ja taidegraafikko. “Tänä kesänä minulla tulee 10 vuottataiteentekemistä täyteen. Pääasiassa käytän tekniikkana temperamaalausta ja etsaus/akvatintaa, mutta välillä tykkään kokeilla muitakin tekniikoita. Viime vuosina olen tehnyt lyijykynäpiirroksia joista nämä uudet digitaaliset teokset ovat rakentuneet. Arvostan taitoa ja vanhoja menetelmiä. Sekä temperamaalaus että etsaus/ akvatinta ovat vanhimpia maalauksen ja grafiikan menetelmiä. Siksipä onkin ollut hauskaa leikkiä tällä ihan uudella tavalla tehdä kuvia mitä digitaalinen taide edustaa.”