26.3. – 28.5.2023

Kauko Tykkyläinen

Obscura

”Tämä valokuvanäyttely on kumarrus luonnon kauneudelle ja monimuotoisuudelle, erityisesti mystisinä kimalteleville suven korennoille.”

Haminalainen Kauko Tykkyläinen on harrastanut valokuvausta 1970-luvulta ja luontoa vielä pidempään. Sudenkorentoja hän on kuvannut ja seurannut parikymmentä vuotta.

Valokuvanäyttely esittelee sudenkorentoja, niiden elämänkiertoa ja elintapoja. Kuvat on otettu Haminan ympäristössä ja lähikunnissa. Tekstit ovat neljällä kielellä ja kuvauspaikat ja -ajat sekä kamera-asetukset sisältyvät esitteisiin. Myös Tykkyläisen kirjaa Retkelle sudenkorentojen maailmaan on saatavissa näyttelyn yhteydessä.

Sudenkorennot on ikivanha hyönteislahko. Jo ennen hirmuliskojen aikaa sudenkorentoja lenteli Permikauden saniaismetsissä. Sudenkorento on lämpimien vyöhykkeiden eläjä. Niitä tunnetaan n. 4 700 lajia, Suomessa 63. Suomessa sudenkorennot elävät levinneisyytensä äärirajoilla.

”Sudenkorento on äärimmäisen häikäisevä tuttavuus. Sen fysiikanlakeja uhmaavaa lentoa ja viehkeää olemusta on kiehtovaa seurata.”